Ö N S Ö Z

"Akademik ve bürokratik türlü türlü işlerle yoğrulan zihnimi biraz olsun dinlendirmek adına, her defasında kendimden çıkıp yine kendime döndüğüm yalnız yolculukların peşinde yıllar yılı yeni iklimlerin izini sürdüm."

"Bu yolculuklarda sınırlılıklarımı, yeterliliklerimi sınadım, özgüvenimi tazeledim, zihnimi sakinleştirdim, yeni ve farklı insanlarla tanıştım, ülkemin insanlarını yakından gözlemleyebildim. Kabuğuna çekilmiş bir akademisyenin bilime, topluma ve öğrencisine verebileceği pek de birşey olmayacağını düşündüm. Kanımca yolculuk "kabuğunu kırmak, bizi yıpratan bağlılıklardan, alışkanlıklardan kurtulmak, özgür olmaktır."

Böyle yollara düşenin bilinen iki yoldaşı vardır. İlki yazının bulunmasından bu yana kalem ve kâğıt, ikincisi endüstri ürünü fotoğraf makinesi ya da kamera... Fotoğraf makinesiyle tanışmam lise yıllarına uzanır, 1980'lerin ortalarına. İlk makinem Zenith'in XP modeliydi, sonra sayısal geldi mertlik bozuldu, kızkardeşimin Fuji Q! 3 megapiksellik sayısal kamerasıyla dolaştım. En sonu 2006'da aldığım 6 megapiksellik Canon PowerShot A540 modelinde şimdilik karar kıldım.

Aslında iyi bir fotoğraf çekmekten çok, gezdiğim iklimleri hatırlatıcı kareler yakalamaya özen gösteriyorum. Okuduğum nice kitabın, izlediğim filmlerin, gördüğüm fotoğrafların etkisi var belki, perde arkasında. National Geographic fotoğrafçılarına öykündüğüm de oluyor. Kimi zaman bir sosyolog, kimi zaman bir gazeteci, gösterge bilimci, psikolog edasıyla deklanşöre bastığımı düşünüyorum. Öğretici tarafım da ağır basıyor, "Bunu da çeksem, öğrencilerimle paylaşsam." diyorum.

Orta okul, lise ve üniversite yıllarımın Beyoğlu'nda geçmiş olmasının da genel anlamda sanata özel ilgi duymamda önemli bir payı var elbet. Sergiler, konserler, tiyatro, opera, bale gösterileri...Ahmet Hamdi Tanpınar çizgisinden gelen hocalarım Turan Alptekin, Zeynep Kerman, Abdullah Uçman...Mimar Sinan Üniversitesi'nin alabildiğine sanat kokan havası...ressam dostlarım...şiire sevdam, roman yazma heveslerim...felsefeye merakım... bu kareleri yakalayan gözleri besleyen estetik yüklü, sanat yüklü damarlardı.

Bu sergiyi 2004-2007 yılları arasında Konya, Nevşehir, İstanbul, Antalya ve Bursa il sınırları içinde gerçekleştirdiğim gezilerde çektiğim fotoğraflardan oluşturdum. Gezi rehberinin beni çektiği fotoğraf dışında tamamı tarafımdan çekildi. İnternet'te yayınlamak adına fotoğrafların piksellerini düşürdüm. Bazı fotoğraflarda Apple İphoto* programı kullanarak değişiklikler yaptım. Bu işlemleri kısaca fotoğrafların üstündeki "Teknik Özellikler" kısmında belirttim.

Özetle "Gezgin'in Penceresinden Türkiye" sanal fotoğraf sergisi zihnimin aynasında yansıyan Türkiye'yi sizlere sunuyor.

Hem estetik zevkinize, hem de düşünce dünyanıza katkıda bulunması ümidiyle...

İyi seyirler....

Mustafa Altun

14 Nisan 2008

Fotoğraf Sergisine Giriş

 

 

Tüm hakları saklıdır. Mustafa Altun © 2008

* Fotoğrafların sayısal tasarımında kullanılan İphoto programı, Apple Inc.'in tescili ürünüdür.